Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości około 25-35%, stosunkowo wysoką zawartością białka (15-25%) i zawartością węglowodanów na poziomie 26-41%. W 2 łyżkach (28g) nasion chia jest jedynie 137 kcal i tylko 1 g węglowodanów strawnych (pozostałe 11g stanowi błonnik pokarmowy). Błonnik pokarmowy sprzyja rozwojowi pozytywnej flory jelitowej, która ma istotnie wpływa na kondycję całego organizmu.
Na szczególną uwagę zasługuje zawartość w nasionach chia kwasów omega-3 około 64g w 100g produktu przy jednoczesnej niskiej zawartości kwasu omega-6.
Kwasy omega-3 m. in. wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć, przyczyniają się do leczenia depresji, pomagają zapobiegać demencji starczej.
Ziarna chia zawierają szereg składników o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antynowotworowym i antyzakrzepowym.
Przepis na pudding chia:
Zmieszaj dokładnie 2 łyżki nasion chia z 150 g jogurtu naturalnego lub 100g mleka. Dodaj pół łyżeczki miodu i podawaj razem z malinami.
PAMIĘTAJ!
Nasiona chia dodając do koktajli, sałatek, owsianek warto zmielić lub wcześniej namoczyć do napęcznienia, w celu uwolnienia bogatych wartości odżywczych z łupinki nasiona. Przygotowując pudding nalezy go odstawić na około 1 godzinę do napęcznienia nasion i zgęstnienia puddingu.