Dobry dietetyk Rzeszów - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Nasiona Chia w naszej kuchni!

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Styczeń 14, 2019

Kategorie

Nasiona chia - zwane inaczej szałwią  hiszpańską miały zastosowanie już w medycynie ludowej. Stanowiły wartościowy produkt w diecie Majów i Azteków.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wysokości około 25-35%, stosunkowo wysoką zawartością białka (15-25%) i zawartością węglowodanów na poziomie 26-41%. W 2 łyżkach (28g) nasion chia jest jedynie 137 kcal i tylko 1 g węglowodanów strawnych (pozostałe 11g stanowi błonnik pokarmowy). Błonnik pokarmowy sprzyja rozwojowi pozytywnej flory jelitowej, która ma istotnie wpływa na kondycję całego organizmu.

Na szczególną uwagę zasługuje zawartość w nasionach chia kwasów omega-3 około 64g w 100g produktu przy jednoczesnej niskiej zawartości kwasu omega-6.

Kwasy omega-3 m. in. wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć, przyczyniają się do leczenia depresji, pomagają zapobiegać demencji starczej.

Ziarna chia zawierają szereg składników o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antynowotworowym i antyzakrzepowym.

JAK SPOŻYWAĆ?

  • warto dodawać 1-2 łyżeczki nasion chia do owsianek i koktajli
  • można przygotować pudding chia na jogurcie lub mleczku kokosowym
  • nasiona chia można dodawać do owsianek i sałatek

Przepis na pudding chia:

Zmieszaj dokładnie 2 łyżki nasion chia z 150 g jogurtu naturalnego lub 100g mleka. Dodaj pół łyżeczki miodu i podawaj razem z malinami.

PAMIĘTAJ!

Nasiona chia dodając do koktajli, sałatek, owsianek warto zmielić lub wcześniej namoczyć do napęcznienia, w celu uwolnienia bogatych wartości odżywczych z łupinki nasiona.  Przygotowując pudding nalezy go odstawić na około 1 godzinę do napęcznienia nasion i zgęstnienia puddingu.

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram