Faszerowane bataty to świetny pomysł na lekki wegetariański obiad lub kolację. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i szybkie - a przy tym prezentują się wybornie.
1. Bataty obierz ze skórki, przetnij na połówki i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.
2. W między czasie wypłucz komosę pod bieżącą wodą, aby uniknąć goryczki. Ugotuj w proporcji 1:2 komosy do wody (do ugotowania pół szklanki komosy - potrzebujesz szklankę wody). Gotuj około 15 minut na małym ogniu do momentu kiedy widoczne będą charakterystyczne białe sprężynki.
3. Na patelni, na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, paprykę i drobno pokrojone pomidory. Przypraw według upodobania. Dodaj ugotowaną komosę i dokładnie wymieszaj.
4. Gdy bataty się upieką, wydrąż łyżką miąższ. Rozgnieć go lekko widelcem i wymieszaj z komosą. Do wydrążonych łódek nałóż farsz z komosy. Całość wstaw do piekarnika na dosłownie 10-15 minut do zapieczenia.
Przepis można mocno modyfikować - wedle swoich upodobań, dodając pieczarki, pomidory suszone lub świeże w sezonie, ser feta, mozzarellę.
Można podawać z sosem: jogurtowo-czosnkowym lub soute.
Smacznego!