Zupa, której grono fanów ciągle się powiększa. Aksamitna o wykwintnym smaku pieczonej papryki i bazylii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to najwyższa pora!
POTRZEBUJESZ NA 4 PORCJE:
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
750 g dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1 garść liści bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw włoszczyznę na bulion.
Paprykę pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Układaj na blaszce do pieczenia skórką do wierzchu. Skrop delikatnie oliwą i piecz przez 20 minut aż zmięknie.
Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmaż cebulę do miękkości. Dodaj czosnek i łyżkę koncentratu pomidorowego, duś przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj obraną ze skórki upieczoną paprykę, pomidory pokrojone w kawałki, wlej bulion i gotuj przez około 15 minut.
Lekko ostudź zupę, zmiksuj w blenderze na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie.