SOS: zmieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki musztardy z dużą szczyptą soli i pieprzu.
Granat - to niezwykle wartościowy owoc, dostarczający wielu składników o działaniu odżywczym i leczniczym. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E, K1, jak również potasu, fosforu, cynku, miedzi, mangany a nawet magnezu. Dostarcza dużych ilości antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Wspomaga odporność, leczenie infekcji, gojenie się ran. Ma działanie przeciwzapalne. Granaty obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują poziom glukozy we krwi. Wspomagają pracę serca, odmładzają, wpływają korzystnie na skórę poprawiając jej kolor i jędrność. W Chinach granaty już w starożytności uważane były za symbol długowieczności.
Rukola- zawiera wiele cennych witamin: A, K, C oraz folianów, jak również jest bogata w minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i mangan. Jest niskokaloryczna i dostarcza sporej dawki błonnika pokarmowego - co czyni ją idealnym wsparciem dla odchudzania. Zawiera wiele antyoksydantów o działaniu antynowotworowym, spora zawartość żelaza w rukoli sprawia, że może być stosowana jako wsparcie żywieniowe dla osób cierpiących na anemię.
Pomidorki koktajlowe - zawierają cenny potas, wspomagają wytwarzanie soków trawiennych i zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organiźmie.
Pamiętaj aby do sałatki dodać źródło białka jakim może być ser feta lub filet z kurczaka/indyka.