Potrzebujesz:
? 200g dyni - obranej i pokrojonej na małe kawałki
? dwie garście szpinaku
? nasiona z połowy owocu granatu
? 2 łyżki orzechów włoskich
? 2 łyżki słonecznika
? szczypta tymianku, pieprzu i soli
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dynię ułóż na blaszkę do pieczenia i skrop oliwą po wierzchu, dodaj szczyptę tymianku, pieprzu i soli. Piecz w 200 stopniach około 15 minut, do miękkości.
2. Przygotuj sos: zmieszaj dokładnie oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
3. Na patelni upraż słonecznik i orzechy.
4. Ułóż na talerzu szpinak, na nim upieczoną dynię, posyp orzechami i słonecznikiem oraz nasionami granatu.
5. Sałatkę podawaj polaną sosem balsamicznym.