Dobry dietetyk Rzeszów - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Warzywne sakiewki - pomysłowe podanie warzyw!

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Listopad 29, 2018

Kategorie

Jeśli zastanawiasz się jak przemycić więcej warzyw do swojej kuchni i jak  przygotować i podać je w ciekawy sposób to sakiewki warzywne będą rozwiązaniem idealnym!

 

DO PRZYGOTOWANIA SAKIEWEK MOŻESZ UŻYĆ:

  • batatów - pokrojonych  w słupki
  • cukinii - w talarkach
  • marchewki - pokrojonej w słupki lub talarki
  • pieczarek
  • bakłażana
  • pietruszki  (nadaje intensywny aromat więc uważaj z jej ilością)
  • cebulę

JAK PRZYPRAWIĆ SAKIEWKI?


Przygotuj:

  • 5 łyżek oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • gałązkę rozmarynu,
  • 2 szczypty tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczyptę ostrej papryki i oregano

Całość dokładnie wymieszaj.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zawiń warzywa w pergamin lub zwykły papier do pieczenia.

2. Do każdej sakiewki wypełnionej warzywami dodaj łyżkę oliwy z przyprawami.

3. Zwiąż sakiewki sznurkiem i piecz około 35 minut w 200 stopniach.

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram