Niskokaloryczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Dzięki ostrym przyprawom przyśpiesza trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Jest idealnym rozwiązaniem na jesienno-zimowe wieczory.
POTRZEBUJESZ:
1,5-2 kg dyni
1 cebulę
2 łyżki oliwy
500 ml bulionu warzywnego lub wody
przyprawy: sól, pieprz cayenne,
pestki słonecznika lub dyni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Następnie lekko podlej wodą i dodaj dynię. Smaż około 7 minut.
Podsmażone warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem lub wodą i gotuj aż dynia będzie miękka.
Całość zmiksuj, dopraw solą i pieprzem cayenne do smaku.
Przed podaniem posyp pestkami dyni lub słonecznika. Możesz użyć do dekoracji również szczypiorku lub posiekanych orzechów.
Krem opcjonalnie można zabielić mleczkiem kokosowym lub w wersji lżejszej – jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!
Pieprz cayenne i czarny zawierają kapsaicynę oraz piperynę, które przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zwiększają termogenezę, wspomagają trawienie, przyśpieszają trawienie i wspierają pracę układu pokarmowego.
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie.